EL PROTOCOL DEL CAVA
* CONSERVACIÓ
Les ampolles de cava han de conservar-se en un lloc fresc, a recer de corrents d'aire, de la llum i les vibracions, a una temperatura constant, entre els 10º i els 15ºC. La disposició de les ampolles pot ésser horitzontal o vertical, encara que recomanem mantenir-les en la posició en que reposen a les caixes.
Des de l'instant que surt del nostre celler, el cava es troba en el seu estat òptim per al consum. Amb el pas del temps, ja no assoleix cap millora significativa. Per tal d'evitar evolucions organolèptiques no desitjades, és aconsellable no ajornar gaires mesos el seu consum (màxim 10 mesos després de la seva compra).
* TIPUS DE CAVA
 |
 |
- BRUT NATURE: sense addicció de sucre.
- EXTRA BRUT: fins 6 grams de sucre per litre.
- BRUT: fins 15 gr./l.
- SEC: entre 17 i 35 gr./l.
- SEMISEC: entre 33 i 50 gr./l.
- DOLÇ: més de 50 gr./l. de sucre.
- RESERVA: de 30-36 mesos de criança en ampolla.
- GRAN RESERVA: + de 36 mesos de criança en ampolla.
|
* COPES
Les copes de cava han de ser de vidre fi i incolor, altes, estretes i elegants. Les d'estil "flauta" o "tulipa" són les més apropiades perquè concentren millor els aromes i asseguren un millor despreniment de les bombolles. Si és possible, les copes s'han de rentar únicament amb aigua, evitant la utilització de detergents.
* TEMPERATURA DE CONSUM
 |
 |
Les qualitats d'un cava s'aprecien òptimament a una temperatura entre els 6º i els 8ºC: fresc, però no gelat.
Un refredament massa brusc por perjudicar-lo; per tant, no és aconsellable refredar el cava dins el congelador. Emprant una glaçonera amb aigua i gel, assegurem la conservació de la temperatura idònia.
|
* SERVEI
Les ampolles de cava s'han de destapar amb delicadesa, evitant els moviments sobtats. Una inclinació d'uns 45º donarà la màxima perfecció a aquest màgic moment.
* EL CAVA
Es pot beure a qualsevol hora, moment i ocasió. Sens dubte, és la beguda més versàtil que existeix. Pres sol és un aperitiu exquisit. Per les seves variades característiques organolèptiques, pot acompanyar quasi tot tipus de plats. Combina perfectament amb tota classe de peix i marisc. Amb carns i plats consistents, són recomenables caves Reserva i Gran Reserva, caves que hagin adquirit cos, complexitat i suficients tons d'envelliment.

|